Delen

Stap in de wereld van Chemelot tijdens Dag van de Chemie op 6 oktober a.s.

vrijdag 14 september 2018

Op zaterdag 6 oktober a.s. opent het Chemelotterrein in Geleen tussen 10.00 uur en 17.00 uur haar deuren voor belangstellenden tijdens de landelijke Dag van de Chemie. De Dag van de Chemie is een initiatief van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), de branchevereniging van de chemische industrie. Tijdens deze dag wil de chemische industrie zich op een positieve manier aan de samenleving presenteren en laten zien wat voor mooie en belangrijke producten er gemaakt worden. Maar ook wordt duidelijk welke mogelijkheden er zijn voor een boeiende loopbaan en met welke nieuwe ontwikkelingen de chemische sector bezig is.

Afwisselend programma

Bezoekers aan Chemelot kunnen tijdens deze dag ervaren dat iedereen elke dag wel iets gebruikt waarvan de grondstoffen afkomstig zijn van Chemelot of waarvan de technologieën op de campus ontwikkeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan de bumper van een auto, het koolzuur in frisdrank, verpakkingen van voedingsmiddelen, meubilair, en nog veel meer.

Tijdens de Dag van de Chemie krijg je de mogelijkheid zelf aan de slag te gaan met proefjes in de laboratoria op de campus. Ook kun je verschillende masterclasses volgen, o.a. van Tanja Deurloo, chemicus en parfum designer, over de rol van geur in je dagelijks leven. Daarnaast legt Sieger Kooij, scheikundeleraar en YouTube-docent, uit welke rol scheikunde speelt binnen de wereld van chemie.

Ook kunnen bezoekers de bus nemen voor een tour langs de fabrieken op het terrein. Er is een stop bij het oefenterrein van de bedrijfsbrandweer. Hier zijn indrukwekkende demonstraties te bekijken en laten diverse partnerbedrijven zien hoe zij de bedrijven op Chemelot ondersteunen.

Bovenstaande is nog maar een greep uit het programma. Meer informatie is te vinden via www.chemelot.nl/dag-van-de-chemie.

CHE-13192 Dag van de Chemie - Twitter - 01-420.png

Praktische informatie

De Dag van de Chemie start om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Vanwege veiligheid kan Chemelot een maximaal aantal bezoekers ontvangen. Bezoekers moeten zich vooraf aanmelden via www.chemelot.nl/dag-van-de-chemie. De minimumleeftijd voor een bezoek aan Chemelot is 10 jaar.

Deelnemende organisaties

Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door: AnQore, Arlanxeo, Bedrijfsbrandweer Chemelot, Boels, Brightlands Chemelot Campus, Chemelot Career Center, Chemelot Innovation and Learning Labs, DSM, DSM Niaga, Fibrant, Innosyn, Intertek, Isobionics, Maastricht University, Mammoet, OCI Nitrogen, QCP, Reverdia, SABIC, Sekisui, Sitech Services, Smit & Partouns, Stork, Utility Support Group, Vynova en Yparex.

Over Chemelot

Chemelot heeft de ambitie voor 2025 uit te groeien tot de meest veilige, duurzame en concurrerende chemiesite van West-Europa. Op dit moment biedt de site werkgelegenheid aan ruim 8000 medewerkers met maar liefst meer dan 60 nationaliteiten. Op het terrein Chemelot zijn zo’n 150 organisaties gevestigd. De activiteiten op Chemelot genereren een omzet van meer dan 10 miljard euro per jaar. Chemelot neemt ongeveer 20% van de chemiesector in Nederland voor haar rekening en behoort tot de top 5 chemieclusters in Nederland. 

De hoge mate van integratie en synergie op Chemelot, de kennis en expertise van de Brightlands Chemelot Campus, de fabrieken en de site services, is uniek in Europa. Hierdoor kunnen de fabrieken op het Industrial Park, alsook de proeffabrieken op de campus efficiënt opereren op het gebied van grondstoffen, energie en kosten en concurrerend produceren. De volledige keten, van R&D, onderwijs, pilot- en demofabrieken en grootschalige maakindustrie bevindt zich op één terrein.  

CHE-13192 Dag van de Chemie - Twitter - 02-420.png

CHE-13192 Dag van de Chemie - Twitter - 03-420.png

CHE-13192 Dag van de Chemie - Twitter - 04-420.png

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Wij informeren u periodiek middels onze nieuwsbrief