Delen

Voorjaarsconcert Mannenkoor Beeker Liedertafel

donderdag 13 april 2017

Op zaterdag 29 april 2017 concerteert Mannenkoor Beeker Liedertafel samen met het bekende Oeral Kozakkenkoor. Het Oeral Kozakkenkoor uit Den Haag zingt religieuze liederen uit de Russisch-Orthodoxe liturgie en folkloristische liederen uit het oude Rusland. Het koor krijgt in binnen- en buitenland een steeds grotere bekendheid, heeft verschillende radio- en televisieoptredens verzorgd en staat onder leiding van de bekende televisiepresentator, musicoloog en pianist Gregor Bak.

Dit belooft een geweldig concert te worden, want naast het Oeral Kozakkenkoor neemt ook het Oekraïense topensemble Uzory deel aan dit concert.

Het concert vindt plaats in het Asta Theater en begint om 20.00 uur.
Entree € 12,50. In voorverkoop € 10,-. Kaarten verkrijgbaar bij: Schoenmode Hoedemakers, Markt 25, Beek, de leden van het koor of via de website: www.beekerliedertafel.nl.

concert.png
Oeral Kozakken koor met ensemble Uzory

Het Oeral Kozakkenkoor

In 1591 werd door Tsaar Fjodor Iwanowitz het regiment der Oeral Kozakken opgericht. Dit regiment ruiters vormde niet alleen een gevechtseenheid, maar diende ook als garde eskadron van de Tsaar. De Oeral Kozakken, geliefd vanwege hun welluidende zang, waren dikwijls aanwezig bij festiviteiten van de Tsaar en zijn grootvorsten, waar ze triomfen vierden door uitvoeringen van Byzantijnse gezangen en Russische Kozakkenliederen. Het regiment was operationeel tot 1917, het jaar van de omwenteling naar een socialistisch regime. Na de daarop volgende burgeroorlog vluchtten vele Kozakken naar West Europa.

In 1924 richtte de oud-kozak Andrej Scholuch (zie foto) in Parijs het Oeral Kozakkenkoor op. Dit koor boekte, met name in Duitsland, grote successen. Toen evenwel het koor met uitsterven werd bedreigd werd er nieuw leven ingeblazen door Nicolaj Romanowitz Bessalov, die het koor in 1974 voortzette in Nederland en alle rechten van het oorspronkelijke regiment officieel overgedragen kreeg van Scholuch. Daardoor is het Oeral Kozakkenkoor gerechtigd tot het voeren van het regimentswapen. Na het overlijden van Bessalov in 1978 en Scholuch in 1979 heeft het koor, steeds onder deskundige leiding en gesteund door bekwame adviseurs, de kwaliteit hoog gehouden. Sinds december 1993 is Gregor Bak, die reeds tien jaar als repetitor en later als tweede dirigent aan het koor verbonden was, dirigent van het koor.

koor.png

Het Oekraïense topensemble Uzory

Het folkloristisch ensemble Uzory is in 1979 opgericht en komt uit de Oekraïense stad Nikolaëv. De leden van het ensemble zijn muzikale virtuozen die studeerden aan de conservatoria van Kiev en Odessa. Zij bespelen typisch Russische en Oekraïense instrumenten zoals de balalaika, de bayan (een Russische variant van de accordeon) en de domra, een soort ronde variant van de balalaika, fluit en een keur aan slaginstrumenten. Uzory wordt geprezen om het hoge niveau van de uitvoeringen en de hoge muzikale standaard. Het ensemble heeft behalve Russische en Oekraïense folkloremuziek ook klassieke muziek en jazz op het repertoire.
Midden jaren negentig kwamen het Oeral Kozakkenkoor en Uzory met elkaar in contact toen het ensemble optredens gaf in Nederland. Sinds die tijd bestaat er een hechte samenwerking met deze Oekraïense groep.

Mannenkoor Beeker Liedertafel

Het koor hoopt U weer een prachtig concert aan te bieden. Nieuwe werken zijn aan het repertoire toegevoegd. Ook zult U het koor kunnen beluisteren samen met het Oeral Kozakken koor. Laat U verrassen.

BLT.png

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Wij informeren u periodiek middels onze nieuwsbrief